Welkom bij Onze Expert Spray Tan Handleiding

Droom je van een zonovergoten gloed zonder de schadelijke effecten van Uv-stralen? Zoek niet verder dan de kunst van spray tanning! In deze uitgebreide gids loods ik je door elk aspect van het bereiken van die benijdenswaardige, stralende bruine teint. Maak je klaar om een prachtig gebruinde versie van jezelf te worden, het hele jaar door.

De Voorbereiding: Sleutel tot een Stralende Tan

Voordat je je onderdompelt in de wereld van spray tanning, is het cruciaal om je huid goed voor te bereiden. Het begint met exfoliatie – een proces waarbij je dode huidcellen zachtjes verwijdert. Dit creëert een glad canvas voor de spray tan en zorgt ervoor dat de kleur gelijkmatig hecht. Richt je vooral op plekken waar de tan mogelijk ongelijkmatig vervaagt, zoals ellebogen, knieën en enkels.  Aangeraden wordt om een olievrije scrub te gebruiken. Scrubproducten die oliën bevatten, laten een dun laagje op de huid achter. Hierdoor kan de vloeistof van de selftan of spraytan niet goed hechten en in de huid doordringen. Bovendien vergroot olie de kans op vlekken op de huid. Het is belangrijk om te onthouden dat spraytan en olie absoluut niet samengaan!

Scheren of waxen moet ten minste 24 uur voor je sessie worden gedaan om huidirritatie te voorkomen. En, niet te vergeten, houd je huid gehydrateerd! Hydratatie helpt niet alleen bij het behouden van je tan, maar het zorgt ook voor een gezonde gloed.  Op de dag dat je een afspraak hebt voor een spray tan mag je wel van tevoren douchen maar geen bodylotion, make -up en deodorant e.d. gebruiken. Vooral deodorant kan voor groene verkleuringen zorgen.

Het Proces van Spray Tanning: Stap voor Stap

Het proces van spray tanning kan enigszins intimiderend lijken als je het nog nooit hebt gedaan. Maar maak je geen zorgen – je zult onder de deskundige begeleiding van je spray tan technicus staan. Tijdens de sessie draag je meestal een string of bikini. Wil je zo egaal mogelijk bruin worden? Dan is een string de beste oplossing, maar kies vooral datgene waar jij je het meest prettig bij voelt. Je technicus zal de speciale spray tan formule aanbrengen met behulp van een HVLP tanning machine, en je zult instructies krijgen over hoe je moet staan en bewegen om ervoor te zorgen dat de kleur gelijkmatig wordt aangebracht. De formule bevat een ingrediënt genaamd DHA (dihydroxyaceton), dat reageert met de bovenste laag van je huid om de bruine kleur te produceren.

Een vraag die ik vaak hoor in de salon is: Word ik niet oranje van een spraytan? Hierin kan ik je geruststellen. De spraytan lotions zijn tegenwoordig zo mooi dat ze je een volledig natuurlijke bruine tint geven. Ook kun je zelf de mate van bruining kiezen, variërend van licht getint tot diep gebronsd. Hoe hoger het percentage DHA is dat je tanning specialist gebruikt, hoe bruiner je zult worden.

 

Spray Tan Tips

Nazorg voor een Stralende Teint: Douche en Hydratatie

Na het verlaten van de spray tanning-cabine begint de nazorg. Draag losse donkere kleding en indien mogelijk geen bh om wrijving en vlekken te voorkomen. Vermijd in de eerste uren contact met water, zodat de formule voldoende tijd heeft om te ontwikkelen. De meeste tanning lotions hebben ongeveer 8 uur nodig om volledig te ontwikkelen. Volg de instructies van je technicus voor de juiste wachttijd voordat je doucht. Gebruik een milde zeep tijdens het douchen en dep je huid voorzichtig droog met een handdoek. Hydratatie is van essentieel belang. Regelmatig gebruik van een vochtinbrengende lotion is de sleutel om je tan te behouden en huidschilfers te voorkomen.

Langdurige Teint: Onderhoud en Vervaging

In het algemeen blijft je tan ongeveer een week mooi. Om je kleurtje zo lang mogelijk te behouden, is hydratatie van groot belang, zelfs na je sessie. Het wordt aanbevolen om je huid twee keer per dag in te smeren. In tanning salons kun je speciale bodylotions kopen, bekend als ‘Tan Extenders’, om je kleur te behouden. Een gewone bodylotion werkt echter ook prima. Bovendien is het vermijden van overmatige blootstelling aan water, vooral chloor en zout water, van belang om je tan te behouden. Douche niet te lang en te heet en dep je huid voorzichtig droog in plaats van te wrijven met een handdoek. Als je merkt dat je tan ongelijkmatig begint te vervagen, kun je een milde scrub gebruiken om de vlekken voorzichtig te verwijderen en deze bijwerken met een zelfbruinende lotion of spray.

Speciale Gelegenheden en Alternatieven

Als er een bijzondere gelegenheid voor de deur staat, plan dan je spray tan ongeveer 1 tot 2 dagen van tevoren. Hierdoor krijgt de kleur de kans om zich volledig te ontwikkelen en eventuele vlekken te vervagen. Het is ook slim om van tevoren een proef-tanning afspraak te maken. Zo kun je er zeker van zijn dat je tevreden bent met de kleur en voorkom je verrassingen op de dag zelf. Als je op zoek bent naar alternatieven, zijn er zelfbruinende sprays, mousses en bronzing poeders die je een vergelijkbare gloed geven zonder dat je een volledige spray tan hoeft te nemen. Deze zelfbruinende mousses zijn ook handig om thuis je kleurtje bij te houden of om eventuele vlekjes of onregelmatigheden weg te werken. Gebruik hierbij wel altijd een tanninghandschoen om de mousse gelijkmatig over je huid te verdelen en te voorkomen dat je handpalmen verkleuren.

Spray Tan en Make-Up

Nadat je gedoucht hebt, kun je gerust make-up gebruiken als je dat wilt. Vergeet echter niet om je foundation en concealer aan te passen aan je nieuwe huidskleur.

Zon, Zee en Je Teint

Hoewel een spray tan je een mooie teint geeft, biedt het geen bescherming tegen de zon. Het dragen van zonnebrandcrème is essentieel om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-stralen. Bij het kiezen van een zonnebrandcrème na een spraytan is het van belang om naar de samenstelling van het product te kijken. Het wordt aangeraden om bepaalde zonnebrandmiddelen te vermijden, vooral die met de giftige stof oxybenzone. Zonnebrandcrèmes met zinkoxide of titaniumdioxide zijn verstandige keuzes wat betreft ingrediënten. Deze stoffen vormen een beschermende laag op de huid in plaats van te worden geabsorbeerd. In tegenstelling tot oxybenzone hebben zonnebrandmiddelen met zinkoxide of titaniumdioxide minder kans om poriën te verstoppen en irritatie te veroorzaken. Als je voor het eerst een minerale zonnebrandcrème gebruikt kan dit even wennen zijn . De crème is vaak wat stugger en dikker en kan soms een witte waas achterlaten.  Wel zijn ze veel gezonder voor zowel jezelf als voor het zeeleven in de oceaan. Enkele zonnebrandcrèmes die ik aanraad zijn :Naïf Sun Lotion SPF30, The Lekker Company Natural Sunscreen SPF30 Eucalyptus,  We Love The Planet Sunscreen SPF 30.

Vermijd ook langdurige blootstelling aan water, zoals chloor en zout water, om je tan te behouden.

Beschadigt een Spray Tan mijn Tatoeage?

Tatoeages kunnen vervagen en beschadigd raken door blootstelling aan uv-straling, waaronder zonlicht en zonnebanken. Daarom is spraytanning een uitstekende optie om een gebruinde huid te verkrijgen zonder je zorgen te maken over tatoeagebeschadiging. Een spraytan heeft geen directe invloed op de tatoeage zelf, maar het kan de indruk wekken dat de tatoeage iets donkerder lijkt, vooral wanneer de tint van de spraytan zichtbaar is op de huid. Onthoud wel dat je geen spraytan moet aanbrengen op een verse tatoeage waarvan de huid nog niet volledig is genezen.

Spray Tanning

Veiligheid Voorop: DHA en Allergietests

Hoewel spraytanning over het algemeen veilig is, is voorzichtigheid geboden. Een cruciaal ingrediënt in de meeste zelfbruinende producten, waaronder spraytan-formules, is DHA (dihydroxyaceton). DHA is een natuurlijk ingrediënt afkomstig van suikerbiet of suikerriet. Het reageert met eiwitten en aminozuren in de huid, wat resulteert in een chemische reactie met de dode huidcellen in de bovenste huidlaag. Het is aanbevolen om altijd een allergietest uit te voeren voordat je een nieuw product gebruikt, vooral als je een gevoelige huid hebt. Als je zwanger bent, huidproblemen hebt of recentelijk cosmetische behandelingen hebt ondergaan, is het verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat je een spraytan boekt. Bij Beautystudio True Skin wordt gewerkt met spraytan-vloeistoffen van Suntana die 100% natuurlijk en vrij van parabenen zijn.

Klaar voor Je Stralende Teint

Gefeliciteerd! Je beschikt nu over alle informatie die je nodig hebt om die perfecte, zonovergoten gloed te bereiken zonder je zorgen te maken over schadelijke uv-stralen. Of je nu voor het eerst spray tanning probeert of een doorgewinterde liefhebber bent, deze handleiding helpt je om het beste uit je tan te halen. Onthoud dat professioneel advies altijd belangrijk is. Raadpleeg een expert als je vragen hebt over jouw specifieke situatie. Dankzij spraytanning schijnt de zon altijd, ongeacht het weer! Veel plezier en geniet van je onweerstaanbare mooie kleurtje!

Liefs Marijke

 

Wil je graag een spraytan behandeling boeken? Hier kun je online een afspraak inplannen.

*Mijn blogs bevatten affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang van mijn favoriete merken en webshops als je via mijn link iets koopt. Die links staan in artikelen die ik schrijf of het zijn banners waar je op kunt klikken.

Je betaalt hierdoor niet meer dan normaal. Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie producten én je steunt met je aankoop mijn blog! Uiteraard kun je erop vertrouwen dat ik alleen producten deel waar ik 100% achter sta of die ik zelf ook graag gebruik.